Herkomst Courgette

De keten van courgette

De Courgette (Curcubita pepo) behoort tot de vruchtgroenten en is familie van de komkommer/pompoen. Er bestaan gele en groene courgettes, maar in Nederland eten we vooral de (vrouwelijke) groene. Hiernaast zijn er ook courgette bloemen, bol courgettes en mini courgettes verkrijgbaar. Vanuit de courgettebloem kan de courgette groeien. Zonder kleine courgette heet de bloem courgette fioretta. Oorspronkelijk uit Midden Amerika, voornamelijk wordt Peru vermeld als oorsprong. Courgettes moeten bestoven worden om goed te kunnen groeien. Bijen, hommels of de mens (dan weet men zeker dat de bloem bestoven is) zorgen voor het transport van het stuifmeel van de mannelijke (te herkennen aan de dunnen bloemsteel) naar de vrouwelijke bloemen. Courgettes worden dagelijks geoogst en soms wel twee keer per dag. In de zomer kan de vrucht al na 4 a 5 dagen geoogst worden. Als het donker weer is dan vliegen de beestjes niet zo ver en blijven sommige courgettes onbevrucht. Hierdoor groeit de achterkant van de courgette niet mooi rond, met als gevolg dat het puntje zacht wordt. Deze courgettes komen helaas niet in de supermarkt terecht en worden weggegooid. Wat natuurlijk zonde is want deze zijn nog wel degelijk bruikbaar voor andere doeleinden. Hieronder staan een aantal leveranciers vermeld die op volgorde staan in de keten:

  • Zaadveredelaar - Syngenta, de Ruijter (onderdeel Monsanto)
  • Kweker/teler - Beegdenhof (Hunsel sinds 1996 en in 2007, 1 hectare courgetteteelt)
  • Verkoper - Groenteboer, supermarkt, markt en groothandels
Nederlandse courgettes zijn van begin maart tot en met oktober verkrijgbaar. Bewaar courgettes niet in de koelkast, maar op een koele plek zoals een voorraadkast. Op deze koele plek is deze tot een week houdbaar.

Inleiding Herkomst

Wat zijn de verschillen met de teelt in andere landen

Courgettes worden zowel op het land als in de kas geteeld. Ze groeien aan planten die in de kas soms opgebonden worden, net als tomaten. Op het land is de courgetteplant een vrij compacte plant. Aan een courgetteplant kunnen wel 30 courgettes groeien en wel 40 cm lang worden. Het grote verschil met andere landen zit hem in de hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. In Nederland heeft de courgette een betere resistentie en hoeft minder bespoten te worden. Verder is de teeltwijze hetzelfde. De courgettes komen voornamelijk uit de volle grond en voor een klein deel uit de kas. 
In de winter komen de courgettes uit Israel, Spanje en Marokko. Het Hollandse seizoen is zoals al eerder aangegeven van maart tot en met oktober. De plant kan echter niet tegen vrieskou.
De courgettes moet stevig aanvoelen, een gave schil hebben en geen bruin . In de afgelopen jaren is de courgette enorm populair geworden. Dertig jaar geleden waren ze nog zo goed als onbekend in Nederland. In Italie was de groente al veel eerder populair in combinatie met mediterane kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano. De courgettes zijn het lekkerst als ze jong worden geoogst en een lengte hebben van hoogstens 20 cm. Dan hoeven de lichte zaadjes in het vruchtvlees niet verwijderd te worden.

De ins & outs van courgette

In dit gedeelte kom je meer te weten over de sector, waar de vernieuwingen en innovatie's zitten. Zo heeft Syngenta onlangs  een nieuw ras (Milos cv3963) ontwikkeld met een betere resistentie tegen virussen en met een langere houdbaarheid. In België waren al proeven uitgevoerd met het ras Quine en met goed gevolg dat deze in de buurlanden Engeland en België in de zomer- en herfst geteelt worden. In Frankrijk en Duitsland heeft Syngenta al het grootste marktaandeel met nieuwere rassen, die een goede opbrengst combineren met een zeer hoge resistentie tegen virussen. Naxos is het grootste ras wat in Duitsland, Zwisterland en Oostenrijk wordt verbouwd.
Voor de industrieteelt blijft Supremo door de hoge productie en resistentie een vaste waarde. 
In 2015 wordt een nieuw ras (cv3722) uitgetest. Dit type Supremo zou langer rechtop blijven staan tegenover de vele virussen die voorkomen bij de courgette (komkommermozaïek-, watermeloenmozaïek- en courgettegeelmozaïekvirus)

Trends en ontwikkelingen courgette

Op gebied van biologische teelt wordt er gebruikt gemaakt van GPS-techniek. Met deze techniek kan er gekeken worden waar er evenuteel extra voeding gegeven moet worden en kan er nauwkeuriger geschoffelt worden om het onkruid geen kans te geven. Zo krijgen natuurlijke vijanden geen kans en zijn daardoor ook geen/minder chemicalien nodig.
 
In 2013 waren er in de media veel berichten over de grote problemen met het Tomato Leaf Curl New Dehli virus in Spanje. Met name het gebied rondom Almería (Andalusië), waar het overgrote deel van de Europese courgettes worden geteeld, is getroffen door dit ToLCNDV virus. Dit virus heeft niet alleen invloed op de productie, maar ook op de  prijs van courgettes: die is in zeer korte tijd bijna verdubbeld. Die hogere kiloprijs is precies de reden dat veel telers in de Benelux overstappen op de teelt van courgettes. 

Gezondheidsaspecten

Wat opvalt bij de voedingswaarde is dat rauw en gekookt zo sterk met elkaar verschillen. Het loont dus om de courgette zo kort mogelijk te verhitten (stomen of stoven heeft de voorkeur) om de voedingswaarde van de courgette zoveel mogelijk te behouden. Naast koolhydraten bevat de courgette: magnesium, eiwitten, calcium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine a (caroteen), B9 en c. Hiernaast zie je een voedingswaarde van rauwe en gekookte courgette. 

Glycemische index courgette: 10 in vergelijk met bier of stroop wat een glycemische index heeft van 100. Dit wil dan ook zeggen dat je voor langere tijd geen trek zult krijgen. Licht verteerbaar en vol met vezels en mineralen. De jonge courgette zijn smaakvoller en zijn makkelijker verteerbaar. Uit onderzoek is gebleken dat de courgette bloeddrukverlagende effecten heeft en een verminderingde kans op darmkanker, hart- en vaatziekten. 

Conclusie

De courgette is een allemans vriendje en heeft veel vitamine C en de lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie langzaam afgegeven wordt. Zo zijn er bijen of de mens nodig om de bloem te bestuiven. Zonder bestuiven groeit er geen courgette. Niet alleen op gebied van de courgette was het leerzaam, maar ook courgette in combinatie met andere ingredienten was interessant. De informatie die je tegen komt tijdens je zoektocht naar recepten en herkomst is overweldigend.  

De smaak van courgette is neutraal, en dat maakt deze groente voor vele gerechten juist zo geschikt als ideale groente om te combineren met: kip, vis, eieren, noedels, vlees. De groente past praktisch overal wel bij. Ze noemen de courgette dan ook wel de "kameleon" onder de groentes. Het is niet aan te raden om veel kruiderij te gebruiken, de smaak van de courgette valt dan weg.

De courgette past overigens goed bij mijn eigenheid. Zelf ben ik iemand die niet met het hoofd boven het maaiveld uitkom en liever andere mensen help. Zo vond ik het leuk om medestudenten te helpen op momenten als ze even geen raad wisten met een bereiding. Door mijn achtergrond en ervaring als kok gaat het meedenken automatisch en geeft het mij een extra stimulas om meerdere processen tegelijkertijd uit te kunnen voeren. Zo ben ik net zoals de courgette: productief. Hieronder zie je nog een time-lapse van de courgetteplant.

Bronnen:

www.groentennieuws.nl/artikel/105463/Kansen-in-courgette-door-ToLCNDV-virus

www.kromkommer.com/courgettes-over-de-bloemetjes-en-de-bijtjes/

www.groentennieuws.nl/artikel/105463/Kansen-in-courgette-door-ToLCNDV-virus

(Klik om te vergroten)

Ras

Formaat

Gewicht

Bengal 

De groene kracht.

16 tot 18 cm

250 - 300 gram

Taxi 

De mooiste in geel.

16 tot 18 cm

250 - 300 gram

Gold Rush

Productief in geel.

16 tot 18 cm

250 - 300 gram

Eskenderani

Courgette in wit.

16 tot 18 cm

250 - 300 gram

 

VOEDINGSWAARDEN

Voedingsmiddel per 100g Courgette rauw

 

Energie (kJ)

124

Energie (kcal)

29

Eiwit totaal (g)

2.0

Koolhydraten totaal (g)

5.0

Vet totaal (g)

0.0

Voedingsvezel totaal (g)

0.6

Vitamine C (mg)

16

 

Voedingsmiddel per 100g Courgette gekookt

 

Energie (kJ)

79

Energie (kcal)

19

Eiwit totaal (g)

1.5

Koolhydraten totaal (g)

2.3

Vet totaal (g)

0.1

Voedingsvezel totaal (g)

1.1

Vitamine C (mg)

3