Herkomst Courgette
De keten van courgette
De Courgette (Curcubita pepo) behoort tot de vruchtgroenten en is familie van de komkommer/pompoen. Er bestaan gele en groene courgettes, maar in Nederland eten we vooral de (vrouwelijke) groene. Hiernaast zijn er ook courgette bloemen, bol courgettes en mini courgettes verkrijgbaar. Vanuit de courgettebloem kan de courgette groeien. Zonder kleine courgette heet de bloem courgette fioretta. Oorspronkelijk uit Midden Amerika, voornamelijk wordt Peru vermeld als oorsprong. Courgettes moeten bestoven worden om goed te kunnen groeien. Bijen, hommels of de mens (dan weet men zeker dat de bloem bestoven is) zorgen voor het transport van het stuifmeel van de mannelijke (te herkennen aan de dunnen bloemsteel) naar de vrouwelijke bloemen. Courgettes worden dagelijks geoogst en soms wel twee keer per dag. In de zomer kan de vrucht al na 4 a 5 dagen geoogst worden. Als het donker weer is dan vliegen de beestjes niet zo ver en blijven sommige courgettes onbevrucht. Hierdoor groeit de achterkant van de courgette niet mooi rond, met als gevolg dat het puntje zacht wordt. Deze courgettes komen helaas niet in de supermarkt terecht en worden weggegooid. Wat natuurlijk zonde is want deze zijn nog wel degelijk bruikbaar voor andere doeleinden. Hieronder staan een aantal leveranciers vermeld die op volgorde staan in de keten:
- Zaadveredelaar - Syngenta, de Ruijter (onderdeel Monsanto)
- Kweker/teler - Beegdenhof (Hunsel sinds 1996 en in 2007, 1 hectare courgetteteelt)
- Verkoper - Groenteboer, supermarkt, markt en groothandels
Inleiding Herkomst
Wat zijn de verschillen met de teelt in andere landen
De ins & outs van courgette
Trends en ontwikkelingen courgette
Gezondheidsaspecten
Wat opvalt bij de voedingswaarde is dat rauw en gekookt zo sterk met elkaar verschillen. Het loont dus om de courgette zo kort mogelijk te verhitten (stomen of stoven heeft de voorkeur) om de voedingswaarde van de courgette zoveel mogelijk te behouden. Naast koolhydraten bevat de courgette: magnesium, eiwitten, calcium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine a (caroteen), B9 en c. Hiernaast zie je een voedingswaarde van rauwe en gekookte courgette.
Glycemische index courgette: 10 in vergelijk met bier of stroop wat een glycemische index heeft van 100. Dit wil dan ook zeggen dat je voor langere tijd geen trek zult krijgen. Licht verteerbaar en vol met vezels en mineralen. De jonge courgette zijn smaakvoller en zijn makkelijker verteerbaar. Uit onderzoek is gebleken dat de courgette bloeddrukverlagende effecten heeft en een verminderingde kans op darmkanker, hart- en vaatziekten.
Conclusie
De courgette is een allemans vriendje en heeft veel vitamine C en de lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie langzaam afgegeven wordt. Zo zijn er bijen of de mens nodig om de bloem te bestuiven. Zonder bestuiven groeit er geen courgette. Niet alleen op gebied van de courgette was het leerzaam, maar ook courgette in combinatie met andere ingredienten was interessant. De informatie die je tegen komt tijdens je zoektocht naar recepten en herkomst is overweldigend.
De smaak van courgette is neutraal, en dat maakt deze groente voor vele gerechten juist zo geschikt als ideale groente om te combineren met: kip, vis, eieren, noedels, vlees. De groente past praktisch overal wel bij. Ze noemen de courgette dan ook wel de "kameleon" onder de groentes. Het is niet aan te raden om veel kruiderij te gebruiken, de smaak van de courgette valt dan weg.
De courgette past overigens goed bij mijn eigenheid. Zelf ben ik iemand die niet met het hoofd boven het maaiveld uitkom en liever andere mensen help. Zo vond ik het leuk om medestudenten te helpen op momenten als ze even geen raad wisten met een bereiding. Door mijn achtergrond en ervaring als kok gaat het meedenken automatisch en geeft het mij een extra stimulas om meerdere processen tegelijkertijd uit te kunnen voeren. Zo ben ik net zoals de courgette: productief. Hieronder zie je nog een time-lapse van de courgetteplant.
Bronnen:
www.groentennieuws.nl/artikel/105463/Kansen-in-courgette-door-ToLCNDV-virus
www.kromkommer.com/courgettes-over-de-bloemetjes-en-de-bijtjes/
www.groentennieuws.nl/artikel/105463/Kansen-in-courgette-door-ToLCNDV-virus
Ras |
Formaat |
Gewicht |
De groene kracht. |
16 tot 18 cm |
250 - 300 gram |
De mooiste in geel. |
16 tot 18 cm |
250 - 300 gram |
Productief in geel. |
16 tot 18 cm |
250 - 300 gram |
Courgette in wit. |
16 tot 18 cm |
250 - 300 gram |
VOEDINGSWAARDEN
Voedingsmiddel per 100g Courgette rauw |
|
Energie (kJ) |
124 |
Energie (kcal) |
29 |
Eiwit totaal (g) |
2.0 |
Koolhydraten totaal (g) |
5.0 |
Vet totaal (g) |
0.0 |
Voedingsvezel totaal (g) |
0.6 |
Vitamine C (mg) |
16 |
Voedingsmiddel per 100g Courgette gekookt |
|
Energie (kJ) |
79 |
Energie (kcal) |
19 |
Eiwit totaal (g) |
1.5 |
Koolhydraten totaal (g) |
2.3 |
Vet totaal (g) |
0.1 |
Voedingsvezel totaal (g) |
1.1 |
Vitamine C (mg) |
3 |