IJs en parfait

Het toepassen van groente in ijs is voor mij nog redelijk onbekend. Door met courgette te experimenteren ben ik ervan overtuigt dat het zeker de moeite waard is om te proberen en de smaak naar eigen inzicht aan te passen met ingredienten die je lekker vindt. Je krijgt zo een verrassend effect al bij het voorgerecht tijdens een warm zomersdiner op het terras.

Courgetteroomijs voor paco-jet

300 gr Room
300 gr Courgettesap
125 gr Suiker + snufje zout
125 gr Gepasteuriseerd Eidooier

Bereidingswijze:
  1. Room, courgettesap, suiker en zout aan de kook brengen.
  2. Eidooier los roeren.
  3. Iets van het roommengsel bij het ei.
  4. Familie maken.
  5. Terug in de pan en garen. De kleur bijsturen met 1 druppel natuurlijk kleurstof of chlorofyl
  6. Door een haarzeef.
  7. Debrasseren in 2 Paco-jet potjes of 4 plastic bakjes.
  8. Aanvriezen voor een nacht en dan opdraaien/pacoseren in de pacojet.

Parfait van courgette

80 gr gepasteuriseerd eigeel

20 gr gepasteuriseerd eiwit

75 gr Suiker
250 gr Room

250 gram courgettesap

10 gram courgettepoeder (van gedroogd courgettepulp)

2 gelatine blaadjes

Bereidingswijze:
  1. Alles behalve de room in een bekken lichaamswarmte slaan.
  2. Daarna koud slaan met de machine tot een witte schuimige massa.
  3. Slagroom lobbig slaan en erdoor spatelen.
  4. Cake blikken bekleden met slagersfolie of in siliconenmatjes
  5. Vullen en invriezen voor ongeveer 8 uur.
  6. Deze parfait is ook mooi als onderdeel van een voorgerecht.

Granite van courgette

1 dl citroensap
5 dl courgettesap
110 g suiker

rasp van 1 courgette

1 gelatine blaadjes

Bereidingswijze:
  1. Breng citroensap, courgettesap, suiker en rasp van de courgette aan de kook. 
  2. Los er het gelatine blaadje in op. Laat afkoelen in een schaal en zet deze minimaal 6 uur in de vriezer. 
  3. Roer af en toe door zodat er ijsschilfers onstaan. 
  4. Verdeel over glazen en serveer direct.

(Klik om te vergroten)