Conserveringstechnieken
Onderstaande bereidingen/technieken zijn handig om in voorraad te hebben voor een diner. De bereidingen zijn allemaal op courgette toegepast maar zijn ook makkelijk voor andere groente garnituren toe te passen. Let wel op de garingstijd van de groente. Deze kan korter of langer zijn.
Courgettejam
250 gram courgette
20 gr witte wijnazijn
250 gram Van Gilse geleisuiker
mespuntje 5 spices (chinese)
Bereidingswijze:
-
Courgette heel fijn raspen met de microplane en mengen met de azijn, geleisuiker en 5 spice poeder.
-
Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken.
-
Controlleer de smaak door een klein beetje op een lepel te doen en deze iets af te laten koelen.
-
Proef voorzichtig, deze kan nog heet zijn. Stel de smaak eventueel nog iets bij.
-
Vul kleine jampotjes heet af, draai zo snel mogelijk de deksel erop en keer om.
-
Laat af koelen en zet koud weg tot gebruik.
Geglaceerde Courgette blokjes
250 gram courgette
20 gr suiker
15 gr roomboter
Bereidingswijze:
-
Snij de courgette in brunoise (blokjes).
-
Laat de boter uitbruisen in een koekenpan.
-
Voeg de courgette blokjes en de suiker toe.
-
Schut de pan om tot dat de boter en de suiker om de courgette blijft plakken. (zie 2de foto hiernaast)
-
Breng op smaak met iets zout en peper
Koud gerookte courgette
25 gram courgetteplakjes
5 gram rookmot (eikenhout)
Rookapparaatje voor koud roken
Bereidingswijze:
-
Snij de courgette in dunne plakjes.
-
Zet het rookapparaatje aan en doe bovenin de rookmot en steek deze aan met een aansteker.
-
Zet een cloche over de courgetteplakjes heen en houd het rookapparaatje net onder de cloche zodat de rook niet ontsnapt.
-
Laat de rook voor ongeveer 5 minuten in de cloche zodat de courgette een fijne rooksmaak krijgt.
-
Marineer eventueel met wat kruidenolijfolie. (resultaat zie 3de foto van boven)
Warm gerookte courgette
50 gram courgette blokken
20 gram rookmot (eikenhout)
Rookbak/doos voor warm roken
Bereidingswijze:
-
Snij de courgette in de gewenste vorm, (niet te klein! anders vallen ze door het rekje)
-
Leg wat rookmot op een stukje aluminium folie en leg hier een stukje los overheen.
-
Zet het rekje eroverheen en leg de stukken courgette op het rekje.
-
Zet de rookbak/doos op het vuur en draai het vuur hoog totdat deze begint te roken.
- Daar nu het gas lager om de rooksmaak niet te overheersend te maken.
- Haal na 10 minuten de courgette uit de rookbak en verhit voor het serveren even in de oven met iets zeezout en olijfolie
Gekonfijte courgette
100 gram courgette
75 gram olijfolie
20 gram sjalot
1 gram saffraan
zout en peper
Bereidingswijze:
-
Snij de courgette in brunoise (kleine blokjes)
-
Doe alle ingredienten in een weck/jampotje en voeg zout en peper naar smaak toe.
-
Zorg dat de courgette onderstaat met de olijfolie.
-
Zet de pot in een voorverwarmde oven van 130 graden Celsius.
-
Laat de courgette in de olijflolie konfijten en zodra de courgette in de olijfolie begint te bruisen is de courgette goed.
-
Laat ondersteboven afkoelen.
-
Zet koud weg tot gebruik of dien meteen op als bijgarnituur van een vis of vleesgerecht.
Courgettechips
100 gram courgette
Frituurpan en zonnebloemolie om in te frituren
zout
Bereidingswijze:
-
Verwarm de frituur voor op 160 graden Celsius
-
Snij de courgette in flinterdunne plakjes op de snijmachine (stand 1 a 2)
-
Frituur de courgetteplakjes heel kort. Zorg dat ze steeds onder worden gedrukt. (niet bruin laten worden, dan worden ze bitter)
-
Laat ze uitlekken op een stukje papier en bestrooi met iets zout.
-
Leg ze na het uitlekken in de droogtoren of in een oven van 60 graden Celsius.
-
Na ongeveer 1,5 uur zijn ze nog krokanter geworden.
-
Verpak ze in een goed afsluitbare bak en gebruik de chips ter afgarnering van een gerecht.