Basistechnieken

Voorafgaand aan de kookkunst en eigenheids lessen moest er een keuze gemaakt worden met welke groente er gekookt werd en met deze groente zal dan ook een concept gemaakt worden die een doelgroep en een markt zal aanspreken om gepositioneerd te worden.
De keuze was voor mij snel duidelijk omdat de courgette meer verdient dan alleen in plakken snijden en vervolgens te bakken of te grillen. Er is gewoon veel meer mee te doen. 
Hieronder zijn eerst de basistechnieken beschreven om kennis te maken met de courgette
In de volgende pagina's is dan ook te zien wat er allemaal mogelijk is met deze mooie groente. Denk dan bijvoorbeeld aan courgettepasta, schuim van courgette en geinfuseerde courgette.

De basis waar het mee begint...

Door eerst de basistechnieken koken, blancheren, bakken en grillen uit te voeren krijg je inzicht in hoe de groente reageert tijdens deze processen. Wat doet de structuur en smaak van de courgette? en wat is de juiste kook of baktijd van courgette? Door deze eerste kennismaking met de courgette, leer je het product goed kennen en hoe het zich gedraagd tijdens de processen en bereidingen. Wat opviel na het koken, is dat de courgette smaak verliest en waterig smaakt. Het bakken had voor mij toch de voorkeur omdat de courgette een licht zoetig tintje meekrijgt en de smaak hierdoor ook sterk verbetert.  Met het grillen krijg je een intense rokerige/grill geur en smaak aan de courgette en is lekker om bij gegrild vlees te serveren. Na deze basistechnieken volgende de 20 tal bereidingen die grotendeels tijdens de les uitgevoerd konden worden.

(klik om te vergroten)